Kronológiai Táblázatok

 

A Történelem Tankönyvek Kronológiai Táblázatai internetes HTML Formátumban

A Történelem Tankönyv 1. Kötet Hátulján Található Kronológiai Táblázata

 

A HTML Táblázatok Időrendi Lefedései

A Történelem Kezdeteitől az V. Századig

 

A Történelem Tankönyvek Kronológiai Táblázatai lefotózva JPEG Formátumban

Egy Kis Háttér Információ a WEB Lap Szerkesztőjétől

Azt kell hogy mondjam, hogy messze a legnehezebb dolgom műszakilag a kronológia táblázatokkal volt. A 7 kötet közül az első, a harmadik és a negyedik kötet egy-egy kronológiai táblázatot tartalmaz, az ötödik kötet kettőt. Egyet a könyv közepén a 164-ik oldalra felragasztva, a másikat a könyv borítójára hátul. Az összes többi kötetben a kronológiai táblázat a háltsó könyvborítóra van felragasztva. A második, a 6/1-es és a 6/2-es kötetek eredetileg nem tartalmaztak kronológiai táblázatot.

A helyzetemet tovább bonyolította, amikor a Gyapay családtól megtudtam, hogy a Tanár úr eredetileg készített két kronológiai táblázatot a 6/1-es és a 6/2-es kötetekhez, ám ezeket nyomtatásban soha sem adták ki. Első gondolatom ekkor az volt, hogy milyen jó lenne ezeket a táblázatokat is itt az internet hasábjain közzé tenni és megosztani mindazokkal a nagy világban, akik a Tanár urat és munkáját becsülték. Az 5 kézzel készített táblázat tul. képpen két táblázatnak készült a 6/1-es illetve a 6/2-es kötetek hátuljába. Ezért internet-es formátumban két táblázattá dolgoztam össze ezeket. Internet-es formátumuk követi a többi táblázat formátumát ugyanis ha valaha kiadták volna ezeket a táblázatokat, akkor úgy néztek volna k, ahogy a másik 5 kötetbelieki.

Műszakilag ezen kronológiai táblázatok feldolgozása jelentette a legnagyobb kihívást a Tanár úr hagyatékai feldolgozásakor a részemre. Hogyan digitalizáljam őket? Milyen formában tegyem őket közzé? Mikor a közzé nem tett táblázatokat megláttam, azonnal nyilvánvalóvá vált részemre, hogy munkája során a Tanár úr nem használt ezek készítéséhez számítógépes táblázat kezelőt. Ehelyett a már bevállt régi módszerrel ezeket papíron állította össze, amelyekre aztán kis papír csíkokat ragasztva kézzel rakta össze ezeket a táblázatokat.

Még 2010 kora decemberében megfogalmazódott bennem valami. Az internet-es olvasó közönség alapvetően két okból nézi meg ezeket a táblázatokat. Az egyik az, hogy történelmi eseményt ezen táblázat segítségével találjon meg, kvázi, hogy a táblázatot interneten kutassa. A másik csoport meg kuriózumból azért, hogy lássa, hogy hogyan is néztek ezek a táblázatok eredetileg a könyvekben ki, illetve, hogy a Tanár úr kézi munkája hogyan is nézett ki eredetileg. Ennek alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a táblázatokat két különböző formátumban adom ki. Az egyikben a táblázatok tartalmát internetes HTML formátumban teszem közzé megvalósítva ezzel internetes kutathatóságukat. A másikban viszont a táblázatokat valahogy eredeti formátumukban beviszem a számítógépbe, majd kirakom ezen WEB lapra bemutatás céljából.

Az első formátum elkészítésének módja egyértelmű: vettem egy WEB szerkesztő programot és a Tanár úr táblázatait. Majd a programmal csináltammegfelelő HTML táblázatokat és az anyagot kézzel begépeltem. Ez, noha munkaigényes, műszakilag viszont alapfeladat. Annál nagyobb gondot okozott viszont nekem a második formátum csoport. Flatbed scanner-rel nem tudtam bevinni számítógépbe a táblázatokat, mert egyrészt méretük teljesen egyedi volt, másrészt nem tudtam őket a könyvekből azok megrongálása nélkül kiszedni. (És extra könyveket is csak elvétve lehet már manapság venni, egy teljes sorozatot meg egyáltalán nem.) Nagyobb plotter jellegű műszaki rajz scanner szintén nem jöhetett számításba, mert a könyvekből ezekhez is ki kellett volna szedni a táblázatokat. A kézi táblázatokon meg a papír csíkok olyan finoman vannak felragasztva, hogy egy ilyen scanner az alaplap mozgatása során ezeket leszakította volna. Megkíséreltem a táblázatok lefotózását is mind mini fényképező géppel, mind pedig a HD videó kamerám fényképező üzemmódjával. De mind a kettő olyan primitív volt, hogy a kapott kép olvashatatlan volt. Ekkor úgy éreztem magam, hogy ott vagyok, ahol a part szakad. Végül 2011. január 1.-én vettem eredetileg más célból egy profi Olympus E-PL1-es fényképezőgépet 40-150-es optikával. Mivel ezen fényképezőgép felbontása igen kíváló, 4000-szer 3000 képpont, ezzel ismét megkíséreltem a Tanár úr táblázatainak lefényképezését. A dolog ezúttal sikerült és noha a képek nem nagyon élesek, de olvashatóak. Így készült tehát el a második csoport. Ezek metekinthetőek a fenti második táblázatokban lévő link-ekre való rábökéssel az egér bal gombjával. A fényképek Adobe Photoshop-pal át is vannak dolgozva.

-- 2011. január 2. Ada-Winter Dávid, volt Gyapay tanítvány.